Prvomajska Paklenica

Herojske zgodbe z gora in gostiln.
Odgovori
GregorM

Spet smo bili v Paklenici.

V torek sva imela z Nedo nekaj sreče pri vzponu v Jenjavi v Anića kuku. Začelo se je precej slabo. Prvi raztežaj je ocenjen s 6c in že v njem je vsak od naju po enkrat poletel preden sva ga uspela pofrikat. Drugi pa je sploh zgledal čisto nemogoč (7a+) in ob prvem poizkusu se je Neda bolj vlekla po kompletih kot plezala. Ko je ravno dosegla štant se je pripeljala še ploha in premočeni plezalci so začeli bežat iz okoliških sten. V najinem previsnem delu pa so vse kaplje letele mimo. Da ne bi ravno po dežju tekla proti avtu sva sklenila da še malo probava gibe. Kmalu sva našla izvedljivo kombinacijo in Neda jo je tudi izvedla. Pri meni so se pa začele težave. V detajlu je treba spravit desno nogo na majhen stop v višini pasu, se na njem obrnit na bok in pognat navzgor. Moj Shrekovski stil plezanja pa ne predvideva takih baletnih gibov. Po treh neuspešnih poizkusih ročkanja po minimalcih mi ni preostalo drugega, kot da na štantu izvedem par Nastjinih vaj za gibljivost in potem se je kar naenkrat dalo raztežaj pofrikat (hvala Nasty). Splezala sva še en malo manj previsen raztežaj, nato pa se je izza oblakov prikazalo sonce in začelo sušit skalo. Do vrha je potem šlo brez večjih dogodivščin, če zanemarimo nesrečnega polža, ki se je parkiral ravno v eno od šalc.

V četrtek sva šla probat Dinkota (7b, 290m). Vstopni raztežaj po gnili skali naju je skoraj prepričal, da bi šla dol. Pa je že drugi (ključni) popravil vtis. 45 metrov elegantnih gibov po tankih luskah z dvema detajloma je naju zaposlilo za skoraj tri ure, vendar se je splačalo. S pofrikanim 7b v žepu sva se odsmejala naprej. No, jaz sem se smejal samo en raztežaj, potem pa me je presenetil manjši previs in me stresel dol. Ja, tudi v lažjih raztežajih se da past, če si površen. V drugo sem si pogledal stope in bojda zlezel previs tako lepo, da me je celo Neda pohvalila, kar se ne zgodi ravno pogosto.

V soboto sva za izplezavanje izbrala Šubaro Direkt (350m, 6c+). Glede na precej nižjo oceno bi morala letet čez, pa naju je ključni raztežaj tudi tokrat dobro namučil. S Frančkovimi smermi očitno še dolgo ne bo heca.

Slika
Poziranje v lažjem raztežaju Jenjave
Uporabniški avatar
merman
Ime in priimek: matevž jerman

čestitke!
tale Shrekovski način plezanja je pa tud men kr znan :D
mogoče bi mogl kakšen Shrekstile climbing club ustanovit :D :D :D
pučas pa z´andahtjo!
Uporabniški avatar
bikec
Ime in priimek: anže martinčič

Lepa bera!
Js bom tut enkrat šu u paklo kej splezat 8)
fuk je kranjcem v kratek čas
Odgovori