Alpinistični odsek PD Ljubljana Matica
Topel domek za vsakogar
 
Prijava |  Registriraj se |  Pomoč pogostih vprašanj  | Seznam članov |  Išči  | Galerija

Alpinistični odsek PD Ljubljana Matica Seznam forumov » Diskusije » Reševanje na Snežniku
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo 
Reševanje na Snežniku
PrispevekObjavljeno: Tor Mar 02, 2010 9:11 pm Odgovori s citatom
javoršek
 
Pridružen/-aSob Jan 2010 18:07
Prispevkov389
Krajlj


Takšno je poročilo na strani GRZS pod rubriko Akcije


V nedeljo, 28.2.2010, je skupina petih planincev odšla iz Sviščakov na Snežnik. Vremenske razmere so se z vsakim višinskim metrom slabšale, tako da jim zaradi megle in orkanskega vetra ni uspelo najti koče. Odločili so se za vrnitev. Držali so se malo bolj desno, zaradi česar so kmalu prišli na greben. Tu se je prvemu verjetno udrla opast in zdrsel je po pobočju, kjer se je po približno 50 metrih ustavil. Tedaj se je udrlo tudi drugemu v skupini, ustvaril se je plaz, ki je oba odnesel proti dolini. Prvega je nosil približno 200 višinskih metrov. Ko se je plaz v dolini ustavil, se je nepoškodovan umaknil iz njega. Drugemu je že po nekaj metrih drsenja s plazom uspelo skočiti na varno. Zaradi megle je potreboval okoli pol ure, da je našel prijatelja. Zaradi orkanskega vetra in mehkega snega sta opustila misel, da bi se vzpela na greben in od tu dalje sestopila na Sviščake. S pomočjo zapestnega GPS sta se usmerila na sever in po dveh urah gaženja prišla do uhojene steze.

Ko so ostali na grebenu videli, kaj se je zgodilo, so sprožili reševalno akcijo in sestopili na Sviščake.

Najprej je bila aktivirana reševalna skupina iz Ilirske Bistrice, ki je odšla na Sviščake. Potem je bila aktivirana še postaja GRS Ljubljana. Skupini 11 reševalcev z dvema psoma sta se pridružila še dva vodnika psov iz Enote reševalnih psov Ljubljana. V tem času je vodja akcije vzpostavil telefonsko zvezo z iskanima, ki sta mu sporočila svoje koordinate.Po nekaj zapletih z napačnimi koordinatami se je ugotovilo, kje sta in usmerjena sta bila proti Leskovi dolini. Skupina iz Ljubljane je bila napotena na Mašun in od tam dalje v Leskovo dolino, od koder so odšle tri skupine po različnih poteh proti jugu. Okoli 16. ure je ena od teh skupin srečala iskana in ju pospremila do ceste.

Vsem se je odvalil kamen od srca. Tudi reševalcem, kajti težko si predstavljamo izvedbo reševanja v primeru poškodbe ob pogojih, kakršni so vladali ta dan. Sporočilo vodje akcije je bilo nedvoumno:« Na gori so peklenske razmere.« Kako to izgleda smo okusili pred letom dni na podobni iskalni akciji, ko nas je orkanski veter prikoval sto metrov pred kočo in prisilil k umiku, kjer smo se po desetih metrih v gosti megli tudi sami takoj izgubili.


Temu dokaj izčrpnemu poročilu, bi rad dodal par napotkov, kako ravnati ob taki ali podobni situaciji, najprej pa malo o Snežniku. Na njem imamo redno- vsako zimo akcije, nekatere bolj nekatere manj uspešne. Pozimi bolj točno od januarja naprej, ko zaradi segrevanja morja nastajajo ob vetrovih južnih smeri katastrofalne razmere, ob tem mislim predvsem na orkanski veter in meglo, se pohodniki zgubljajo na področju ki je posejano z veliko brezni, in pobočjih kjer se je v megli težko orientirati. Na Snežniku probleme dela predvsem južni veter, katerega značilnost je, da prinaša meglo, in da piha brez "pojemkov", v praksi to pomeni, da ne pusti, da bi človek zajel sapo, s tem se zelo razlikuje od burje (severnega vetra-ta vedno piha v sunkih), seveda velik problem ob zmanjšani vidljivosti predstavlja tudi snežna belina, ki ob takem vremenu zgubi ves čar in lepoto, in predstavlja nepremostljivo oviro.
Snežnik privablja ljudi ravno ob slabih razmerah, ki sedaj vladajo v naših Alpah, ker mnogi nočejo preveč tvegati v visokih hribih, se odpravijo na ta "kucelj", ki pa je v samo v lanski zimi zahteval dve smrtni žrtvi. Primer v nedeljo se je ob obilo sreče veliko bolje izšel, a nekaj napotkov še v zvezi s tem.

Kdor zaide v težave ali pa je le opazovalec in kasneje klicatelj na pomoč naj v prvem kontaktu z reševalci (prek tel št.112)- če je signal, nujno pove čimveč o okoliščinah nesreče: mesto nesreče, št. poškodovanih, vrsta(opis) nesreče, poškodbe, kako so poškodovani opremljeni, če je možno osebni podatki poškodovanih, tel. št.poškodovanih, mesto padca(izginotja), vreme ob nesreči, vsi podatki še kako prav pridejo nam reševalcem, da že takoj na začetku vemo kakšno opremo rabimo, ali so potrebni reš. psi in koliko reševalcev potrebujemo. Primer Snežnika in tudi drugih hribov, kjer je pokritost signala zelo slaba (področje Snežnika samo 1/4), je nujno potrebno upoštevati nasvete vodje reševalcev, vsekakor pa nikoli zapuščati področja, kjer je tel.signal, ker je to v takih nemogočih razmerah edina povezava z reševalci, nujno je potrebno varčevati z baterijami mob.telefonov, ne klicati vseh kolegov na drug konec sveta in jim na dolgo in široko razlagati kaj se vam je zgodilo. Če sta dva izgubljena se en mob. tel ugasne in se ga ne uporablja dokler tisti kolegov še dela, še v območju signala je treba nujno poiskati zavetje, ne čakati na reš. na odprtih področjih, če ni drugega (drevesa, luknje, balvani) je potrebno kopati luknjo, zato se na vsako zimsko turo nosi lopata. Še malo o GPS-su, če imamo "naložen" zemljevid področja je veliko narejenega, če pa tega ni -ročni GPS (na uri), nam ta pokaže kje smo (koordinate), kaj več nam pa ne more pomagati. Te koordinate je potrebno skrbno odčitati in sporočiti reševalcem, napake so lahko zelo usodne, za ponazoritev bi omenil da se pri minutah za sever zmotimo (ali slabo vidimo), le za dve št. npr. 55 namesto 35, je to v naravi razlika med Krimom in Snežnikom. Ko koordinate sporočimo, s hojo NE nadaljujemo, ..... Razen seveda, če se z reševalci ne dogovorimo drugače.

Nedeljska nesreča je pokazala, da se tudi v Sloveniji lahko pade čez opast(do sedaj teh primerov ni bilo), ker je bila vzrok za to megla, naj še enkrat poudarim, kar imam napisano na čepici "v naravo z glavo".

SREČNO

_________________
Džoni
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom javoršek Pošlji zasebno sporočilo
Reševanje na Snežniku
  Alpinistični odsek PD Ljubljana Matica Seznam forumov » Diskusije
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas  
Stran 1 od 1  

  
  
 Objavi novo temo  Odgovori na to temo  Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.