Pecol-Forca del Palone

Herojske zgodbe z gora in gostiln.
Odgovori
javoršek
Ime in priimek: lj

Včerajšnja dobra napoved vremena za zahodne Julijce nas je "povabila" na Pecol.Zgodaj zjutraj ko sonca na planini še ni bilo, nam je bilo kar žal, da se nismo kako uro prej zapeljali še naprej proti Karnijskimi alpami, saj so se "kopali" v soncu in to ves čas, kar smo se potikali po Pecolu.Z Ivanom sva imela namen presmučati kaj bolj strmega na južnih straneh, a sva kar hitro ugotovila da snežne razmere niso najboljše na strmih pobočjih(stare podlage ni na strmih delih nič, zato je nov sneg v globino nepredelan in nesprijet z poledenelo skorjo, ki ne drži teže človeka).Zato sva jo mahnila na škrbino med Montažem in Špikom Hude police(Forca del Palone), v vznožju pobočja je kar nekaj plazine mokrega snega (od prejšnjih dni), višje pa par centimetrov čisto novega ki je zapadel ponoči.Podlaga na Pecolu totalno ledena, kaj takega si na dilcah res ne želiš(Ivan in Joži sta imela psa-zaradi bojazni da bi pes polomil kremplje in kam zdrsnil je Joži malo nad kočo s psom obrnila....), višje je bilo bolje (manj ledeno)v škrbini pa "sibirske"razmere, močan severni veter, mrzlo kot v najhujši zimi-skratka divje.Hitro sva se "pobrala" proti soncu ki pa tudi na Pecolu v takih vremenskih pogojih sploh ni prišel do izraza.Smučarija kar dobra, boljša bi pa bila če bi bilo manj trdo-pod dilco se čuti vsaka najmanjša "grbina", ki se ob taki trdoti prenaša na celo telo.Precej jasno nebo do Slovenije nam je vseeno dajalo občutek da smo izbrali kar dobro področje za smučanje.
Džoni
javoršek

Tale"tehnologija" od Bill Gates-a sem in tja tud zataji (crkne disk), zato sem bil en teden odrezan od "sveta", bom zato bolj na-kratko napisal kaj sem počel prejšnji teden v hribih-razmere so se spreminjale iz dneva v dan , zato opisi razmer ne bodo več relevantni-a vseeno.V torek(06.04.) sem po službi šel z dilcami na Kamniško sedlo, z avtom sem po čisto kopni cesti prišel do Jermance, snega do studenčka pod Pastirci ni omembe vredno, višje pa iz metra v meter več po "melišču" proti sedlu pa za tak čas zelo veliko-smučaš kjer te je volja.Kot ponavadi v dobrih razmerah sem tudi tokrat šel do najvišje desne točke sedla(začetek zahodnega grebena Planjave.Ker se je nad Pastirci "grdo" prediralo do kolen sem nataknil kože in brez težav prišel direktno pod"babami"in še desno proti začetku spusta.Kljub izredni toploti, in soncu smučarija izredna(na bolj strmih delih mehak sneg ne ovira lepega vijuganja), nižje sem prečil pod steno Brane, kjer pa je bila kakih 15 minut senca-takoj se je naredila neugodna skorja, smučal sem do studenčka, ki v takih temperaturah "pošteno teče"
Džoni
javoršek

Nasljednji dan(sreda,07.04.), sem bil službe frej, zato sem bil še v popolni temi na Pokljuki.Najprej sem jo mahnil proti Konjščici, "čelko" sem ugasnil pod Gamsovo grapo v Ablanci.Ker je smer obrnjena na JV stran sem zaradi vsakoletne ogromne plazovine pod grapo imel plan da sem na vrhu Ablance ne pozneje kot po kakih petnajstih minutah ko nanjo sije sonce-načrt se mi je dobro izšel, na vrhu sem počakal še malo dlje, saj je bil spodnji del grape poledenel in tudi višje še zelo trd.Celotna smer je postregla z vsem mogočim snegom od ledu , pršiča, napihane klože do skorje na prvih nekaj deset metrih pod vrhom kjer se smer "obesi" z grebena proti Konjščici.V celoti je smer zelo lepa, predvsem zato ker je tako"razgibana".Ime grape-Gamsova,(Niko Male,Andrej Zorčič l.1983) najbrž ni naklučje, ves čas je bil v ostenju trop gamsov-so mi kar načenjali živce s proženjem skal.....Pod grapo sem odpel dilce in jih po Osrednji grapi nesel na Viševnik.Že vzpon mi je obetal izredno smučarijo.Trda podlaga ,nikjer ene samcate kepe, res eno najlepših strmejših pobočjih ki sem jih smučal to zimo.Spust sem začel iz grebena zahodno od vrha Viševnika,"lovil" sem bolj strme "flanke"in kot sem že dejal sem do vznožja odpeljal neverjetno lep spust(vriskal zaradi zgodnje ure-pol 9 nisem.........Na Jezercih sem nataknil kože in se vzpel na Srenjski preval, snel kože in se odpeljal pod Vzhodni greben Viševnika, kjer sem še enkrat nataknil kože(podlaga totalno mehka)in se po Vzodnem grebenu povzpel na Viševnik.Z kožami sem prišel v kotel pod grebenom naprej pa sem plezal s cepinom in derezami.Podlaga je bila izredno mehka-pod nogami se mi je "odpeljalo" par ne prav velikih plazov, a vseeno preveč,zato sem opustil misel da bi za konec ture presmučal še Vzhodni greben.Z vrha Viševnika sem se zato po dokaj zmehčani podlagi "odpeljal" proti smučišču.Da pa je bilo še malo strmo sem presmučal še Južno grapo v vznožju Viševnika-sem jo odvijugal kar hitro saj se je za mano ves čas "valil" moker sneg....Ob pol dvanajstih sem se pripeljal do avta,seveda zelo zadovoljen zaradi Ablance, pa tudi navdušen ker sem videl le par ljudi-tudi Viševnik je bolj kot ne sameval.Nasljedne dni sem ob "totalnem"prehladu komaj "brcal", a gre na bolje....sem sprobal že včeraj.

srečno
Džoni
javoršek

par slikc od včeraj je na TKG
Džoni
Odgovori