V hribe/gore pozimi

Če iščeš soplezalca, popotnika, idr...
Odgovori
alorotom

Zdravo.

Eno vprašanje: Pred časom sem se zanimal za alpinistično šolo, vendar se zanjo nisem odločil. Rad bi hodil v malo večje hribe pozimi z derezami, cepinom za oporo in samovarovalnim kompletom. Torej ne bi plezal. Mislim, da se potem to kar iščem uvršča med "lažje snežne ture"?

Ker sem nazadnje imel bolj resne stike kot planinc konec osnovne šole, me zanima kakšne so sedaj moje možnosti?

Hvala.
Uporabniški avatar
Spasiba

Za hojo v hribe pozimi rabiš primerno opremo, ter znanje, kako to opremo uporabljati (čelada, cepin, dereze, lavinska oprema, ...). Naprimer hoja pozimi z derezami in cepinom, brez da bi vedel kako se uporabljata, je še bolj nevarna kot hoja brez!

Kdo te bo pa to naučil uporabljati, se pa odloči sam. Obstajajo alpinistične šole, krajši tečaji v okviru PD-ja (pozanimaj se v društveni pisarni Matice), gorski vodniki ali pa zaineresirani (izkušeni) posamezniki.
Myspacebuttonisbroken
GregorM

Če te ne zanima plezanje, alpinistična šola nima smisla. Znotraj planinskega društva obstajajo dobri nekaj dnevni tečaji, kjer zveš osnove, npr. http://www.pd-ljmatica.si/?tip=odsek&od ... ki&id=9570
S samovarovalnim kompletom si pozimi ne moreš pomagat, ker so jeklenice pod snegom.
alorotom

Ja, plezanje me ne interesira, zato se nisem odločil za alpinistično šolo. Vsekakor pa se bom mogel nekam "infiltrirat" že sedaj, da se mi poleti ne bo dogajal, da ne bom vedu kam it, ker ne poznam pohodniških vzponov :???:
alorotom

Zdravo.

Torej, zdej to misel s cepinčkom etc. sem opustil. Sem bil pa prejšni teden prvič na Krimu in se mi zdi, da se da pozimi komot gor hodit zgolj s planinskimi čevlji, gamaše in palce. Ker se nahajam v LJ, a ne poznam najbolj hribov, me zanima kam bi lahko v tem času, ko bo sneg, se še lahko odpravil za do 1-2h hoje?
Uporabniški avatar
Izi
Ime in priimek: Brezovica

Lahko greš na Janče iz Jevnice, na Rašico iz Gameljn, Tošč iz Mačkovega grabna, Koreno iz Horjula, Planina iz Vrhnike in še polno drugih hribčkov, poglej si na: http://www.geopedia.si/#T184_x462240_y103392_s10_b4
Izi
Odgovori