RAZMERE VEDNO SO, ZDEJ SO NORE!!!

Herojske zgodbe z gora in gostiln.
Kralj Matjaz
Ime in priimek: Matjaz Jeran, Radovlca

včeri sva šla z Nejcem iz lokalne scene posmučat Viševnik-Srenjskega preval-Veliki Draški-Rudno P. Blo je mega, en sam sonce in en sam pršič.
Sneg je tudi v prisojni legi na Velikem Draškem še povsem nepredelan, spodaj proti Konjščici je živo govno od smučanja-ruševje in skrite skalce.

Slika
Vmesna razgledna točka je Viševnik

Slika
V nedeljo sva smučala desno flanko, včeri levo pod prevalom

Slika
Desno sem narisal samo za vas

Slika
Igra pod Ablanco postane, v nedeljo sva smučala levi grabn...

Zjeban sem šel včeraj že od doma, vmes me je napihal, zvečer sem obležal, danes pa namesto v hribe pijem moški čaj in tarnam da je/bo danes/jutri sonce.

Šef je vesel, bom opravljal klasično delo tajnika v svojem poslu.
Fajn se imejte.

Šmrk, vaš Jeruzl
Matjaz
Ime in priimek: Matja? Mohori? iz Loke

... Tamar danes (15.01.2010). Plezale tri naveze. Midva Centralca, ostali Desnega in Nad votlino. Od daleč razmere zgledajo dosti bolje kot pa dejansko so. Pod navezo je bolje da ni še koga drugega, ker je led zelo krhek in se lomijo velike fape. Na več delih se spogleduješ s skalo in vodo. Sestop je sicer pregažen, in BP, vendar je kar precej novega, nepredelanega snega. V slapu Nad votlino je ena naveza obrnila, Desni je bil pa tudi splezan. Torej razmere tko-tko... Aja, medtem ko sva plezala je iz Ponc in Struga prletel ene 20 plazov, od tega par res velikih. Torej na flankah, ki se jih dotakne sonce res previdno. lp
Kralj Matjaz

V petek prehlad-prestavim petkovo udeležbo, v nedeljo zvečer spokam ruzak, žena naredi sendviče in da se gre v hribe v ponedeljek, e miško zajebi-bruhanje in driska celo noč!?

V tretje gre rado, ruzak je pripravljen za Travniško grapo, pa mi piše Dave, sta bla s Crnijem v Špiku; Čisti odfuk...Kličem Jermana, ti sprememba plana, greva raje v Špik! Ni mel kej dost za pripomnit, pa sva šla.

Pleza do odcepa za Direktno je ala Teranova x2, potem pa sem cel dan obujal spomine na slavno klasiko Rebuffat-Terray, kepice snega tudi v (skoraj) navpičnih cugih ti vseskozi izvabljajo vzklike navdušenja in prijeten škrip škrip. Pasti ne smeš, ker tudi ob silni želji urediti ustrezno varovanje, se večinomakrat moraš zadovoljiti s štantom na dva cepina in kakim kilavim vijakom. Umes pa kilavi vijaki na pol v škripčku, napol v luftu. Kdaj (kakih 5 klinov v celi smeri) se pa razveseli zaskrbljena faca klina, ki ga poleti ne bi upel, ker je še iz časov Mire Marko Debelakove, pa si rečeš, vsak klin je bojši kot tile vijaki.
Da pa je bila tura na meji zmožnega je poskrbel driska dežavu. Pol sendviča z očitno skvarjenim pršutom je bilo zadosti za nonstop riganje po gnilih jajcih in primerno šraufanje tudi v prebavilih, zraven sem trpel še krče-posledica nedeljskega praznenja in dehidracije.

Ko sva na vrhu v mraku prečila v Diretissimo, sem ugotavljal, da se tudi meni lahko zgodi, da ostanem brez moči v steni za domačim vogalom, dehidracija, krči, veter, tema...

Matevž me je ob 19.40 potegnu ven čež zadnje 40° snežišče na z zvezdami ožarjen in ledeno mrzel vrh, pardon vsem obiskovalcem-nisem odlašal veliko in si olajšal prebavila, na sestopu sem v ta namen uporabil tudi vse kopije skic, kar sem jih premogel (6xA4!!), driskal sem tudi na piru v Kranjski in še potem doma. Pa sem mislil, da se poznam!

Za epilog pa ena poučna: še preden sva vstopila sem se že veselil kako bom tukaj prilepil slike in vas rajcal-škrip škrip čez Špik, pa je ob 7.00 pod steno napisalo No memory card, cannot record, sem se kar malo zamislil-kakšna prevzetnost, a sem čist prfuknjen? :oops:

Crni časti slike, sam pejte, Dibonova in Diretisima sta verjetno pod povsem istim škripavcem, od podna do vrha, cel Špik!!!
http://www.pdcrnuce.si/CAO/index.php?Id ... 409&type=1
Kralj Matjaz

Danes sem moral it pa kar sam, Jerman moj zvesti soplezalec in Cuder že dvakrat moj wannabe soplezalec in še vseh 20, ki sem jih klical, da bi eno fajn odpikal, so me odjebal. Sicer me je mel, da bi šel kar solirat, pa sem se zbal sestopa, napihan sneg...v neznanem področju...

Sem pa pelu Nejca v vrtec, pa skoču na dile, šu osebno preverit domnevo, da je željena smer dobro narejena in da bom videl še kaj ekstra.
Ko sem uspel na 1700m megli obrnt hrbet so se mi Krajncu vremena zjasnila in žal mi je bilo, da nisem imal s seboj drugega kot smučarske opreme. Itak da bi šlo, sem šel preverit sestop in poslikat okolico in še tja čez sem pokukal, videl pa mmmm marsikaj dobrega.

Skratka, kje sem bil in mislil na vas ugotavljate sami, ena slika pa za pokušino o mnogih potencialih za smeri, ki jih še ni.

Jeruzl, vaš turni smučar

Slika
Slika
Pazi graben levo, graben v centru in trakove desno, še vse nedotaknjeno, višina stene 600m.
ticko
Ime in priimek: Matija Bokan; lj

Prokleti obvladovalec razmer 8)

Mene rajcaš vsak dan bl in verjetno prav vsekega delovnega človeka k ma ŠIHT od 7 do 3h. GRRRRRRR

se pa sprašujem, če je ob tvojem navdušenju, študentom pošla sapa al jih je preprosto zmnjkal :evil: (aja čas izpitov pa to, sem že čist pozabil kako je bilo to)
Kralj Matjaz

DA NE BO POMOTE,

tudi sam sem prekleto delaven človek, včeraj sem bil odsoten z doma zaradi dela od 8h do 24h! Torej dva delavnika v enem dnevu, danes bo zelo podobno, le da ob 24h ne bom spal pri ženi ampak ob Cudru na bivaku...

Pa sem naredil 4delovne dni v dveh, pa zraven daš še torek in jih je pet.
Prava zamorska sezona se pa začne z marcem-ittp in nadaljuje do konca maja, takrat pa delamo 5x po 16ur tedensko+še vsaj en dan za vikend...
Poletje pa bo spet bolj sproščeno, ni slabo če so ti hribi všeč in če maš tko fajn ženo, da te podpira.

Tko da ne bo zmote, kako eni guncamo afne!
Vse je v želji in organizaciji.

Hudo žal mi je, da bom zamudil Škamperleta, res hud program diavečerov imamo letos.

vidimo v Logu
Kralj Matjaz

Sva se dobila s Cudrom ob 22.30 pr Peričniku, spontano v čudoviti mesečini vsak s svojo omaro na ramenih zapodila do bivaka, si zakurila, zakuhala čaj in se za 3h zavlekla v spalke.

Zjutraj sva zavila pod Steno in sprečila pod Bovški Gamsovec-na dilah, nekdo je peš za nama, linija pa upam, da še čaka, da postane moja prva prvenstvena v hribih(kdo ve, če ni tukaj letna smer?) in najin drug skupni vzpon, po Crozu 2005.
Slika
Foto: Andrej Erceg, vrisana je njuna nova smer, midva sva napadla najbolj levo linijo.http://www.pdcrnuce.si/CAO/index.php?Id ... e=1&part=0

Slika
Zgleda super, le streha v zgornji polovici predstavlja uganko.

Na vstopu hudo neprijetna kloža, potem pa prvi cug sicer skoraj 80° naleplen pas, Cuder alias Bovški Gams reče, dej bova solirala, bova hitrejša...čez 10minut se nerodno baševa čez napihan prehod na snežišče, seveda nama je žal, da se nisva že spodaj navezala.
Slika
Slika
Sledil je prvi resni cug, neugoden kamin-zčasti vstop, zalit z ledom, a tako ozek da se ni dal pikat...jaz dobim orgijo od cuga, čisti škripavac, do 85°.

Slika
Potem spet Gams faše en skok-kamin,

Slika
pa jaz en 15m navpičen slap, štant pod streho-detajlom, ki se ga vidi že s podna.
Slika
Pogled na detajl-po desni strani mimo strehe...zlezla sva po vidnih kepcah snega!

Zagrebem se za nešto kao praskanje po skali z zelo delikatnim pikanjem po snežnih kepcah, ki služijo tudi kot stopi... Presenetljivo fizično nezahtevno, pa toliko bolj tehnično je bilo, varovanje globoko za R-runout. Skratka zapopana pokica, v katero ni šel klin je držala klino, kot pravi friko sem se situacije lotil tudi z rokami, in zlezel dobih 5m nad Camalot 2ko, vmes ko sem v navpičnem 10min poizkušal zabiti klin in ko so skoz leteli pršni plazovi, sem si mislil to je torej pustolovščina na prvi pogled, nazaj nisem mogel, je blo treba odpikat-blo je bl božanje po kepcah snega, nebi verjel da drži, če zadnjič ne bi lezel Špika in kdaj za vmes stopil na kaj podobnega.

Slika
Slika
Zaključek cuga je bil dobri stari do 80°škrip škrip, štant v beton-sneg, Tine naju je pripeljal na izstopno snežišče.
Slika
Tine pod vrhom, zadaj Stena, Sanjc zgleda kot avtocesta, Šlosarska itak.

Čaj sva v mraku pila šele pri dilah. Rodeo na dilah s prasico na ramenih je odprl nove dimenzije pekočega. "Pr Firerju"-Aljažu na piru sva prisedla Krajnčanoma, ki sem jima v sredo dal idejo za lep vzpon v osrčju zlatoroga, Veliko grapo v Bovškem Gamsovcu, ob 2h sta bla že na vrhu, presrečna za namig in skupaj smo nazdravili.

Glede na ponedeljkovo in včerajšnje stanje na istem območju lahko rečem le to, da niti v sanjah nisem pričakoval takšne spremembe razmer v 4 dneh. V ponedeljek je bilo območje sestopa večinoma en sam trd poledenel sneg, potem je v padlo nekaj cm pršiča+veter in včeraj sva se čudila ogromnim plazovinam tako južnega kot kložastega plazu.

Ocena in oprema: sam se ne spoznam najbolje na zadeve, bi bilo na mestu, da se najdejo veliki mojstri drajtulanja in skočjo preverit. Verjetno pa nekje okoli IV, AI?, WI5, M7, R 450m višinske razlike, 7,5h.
8vijakov, Camaloti 0,3-2, nekaj klinov

Tine hvala, da sva šla!
Prve ne pozabiš nikoli!

Slika
Uporabniški avatar
en Matej
Ime in priimek: LJ

Bravo carja!!!!
Samo brez panike.
polonka
Ime in priimek: polona ziherl

bravo :D
sm slišala, da sta bila opazovana ves čas vzpona, pa da je že od daleč zgledal hudo.....
Pir je vse pojasnil :)
enjoy the world
Kralj Matjaz

Je padu sneg, je pobaru Crni kam pa kam ta teden...
Pa sva šla v res lepo smer v Mlinarico, mojstrovina treh Matičarjev, Kresota, Gradišota in Miškota. Smer je noro zalita, opremljena kot Mišja peč in tudi dostopa ni ravbo veliko, žal je bil Vršič zameden in sva raje šla na smučeh kot se isto časa vozila čez prelaze Julijcev...

Za sestop svetujem peške, čeprav je spust po vrvi povsem elegantna možnost, peš se več vidi, ne zavijajte levo, pojdite desno in se čudite ambientu, nisem vedel, kaj skrivaju Julijci na tej strani. Se še vrnemo.

Linija
Slika

Vstopni cug, Crni se je odločil, da bo naredil stopinje
Slika

Cri se dela, da ful pleza, izdaja ga cepin zabit desno;))
Slika

Edini težji raztežaj, elegantni prestopi po navpičnici...
Slika

Prestop v svečo in orgija od cuga se nadaljuje...
Slika

Moja malenkost na izstopu iz sveče, foto mojster Mark Prezelj
Slika

Pojdite in se veselite.
Jery
Kralj Matjaz

Večerni program je bil čista sporstitev, moj spolezalec Ticko se je povsem sprostil, zjutraj sem uporabil vso zmogljivost, da sva šla.

Plezala sva tale slap v Mlinarici, sicer sem opazil en klin na polovici 1.raztežaja, sveča je izgledla nedotaknjena, tudi www ne govori o vzponu po njej in tudi Kresalov vodnik ne.

Če je prvenstvena bo dobila tudi priomerno ime.
Težave sta ponavljalca Miško in Malenšek ocenila na WI6 M pa za raznožko v skalo, dolžina 100m.

Več slik iz Loga v fotoreportaži Tabor v Logu.

Pojdite in se veselite, Jery

Na polovici sveče, kjer postaja spet navpično, pršni plazovi so prispevali alpski dodatek
Slika

Miško v akciji
Slika
Kralj Matjaz

Ker očitno nihče še ni prej plezal tega ledu, ga imenujem
Večja od sosedovega bika.

Ime vam razloži naš mali Nejc, ki sem ga citiral...
Posvečam pa jo vsem profesionalnim alpinistom.

Pa srečno, rekreativec Jery
Kralj Matjaz

Z Jermanom sva v nedeljo potem, ko sem oddelal nedeljski šiht v Doberdobu in dal spat mulca, parkirala pr Peričniku. No prej sva zgubila eno uro, ker je avto zdrsnil iz kolesnic...šlo je za vprašanje stroj:naravi, zmagal je stroj, ki je pomagal odkopat nasedli avto, stroj:naravi=0:1.

Ob enih zaspiva, ob 3.15 potolčeva vsak svohjo budilko in se presenečena zbudiva ob 6.15...pod steno ob 9h spremeniva plan in napadeva lažjo linijo.

Plezarija škrip škrip, prijetne težave, 500m fantastičnih razmer, nova smer.
Gor sva ob 17h, lep večer se pripravlja, sestopiva v varnem okolju na Luknjo in pod steno gaziva do kolen. Matevžu gre zahvala, je skoču po palice 150višincev gor po grapi. Dobiš pivo.

Smuka v temi in po kloži skozi gozd s prasico od 12kg na ramenih je pa itak pustolovšina sama zase. V bivaku skoraj spet zakinkava, ko kuhava čaj.
Pir v Mojstrani pa naju vrne v Slovensko realnost. Sami prbiti lokalni čudaki, iščejo batine pod rdečimi lučmi za kadilce.

Sam da smo eko, lepi in drzni.

Smeri se reče Razmera je, AI 4, WI 5, 500m samostojne smeri, modra linija
Slika

Reprezentativni posnetek uživaške plezarije
Slika

Ponavljalci z zmernim apetitom vabljeni, tudi Prve ne pozabiš nikoli še čaka mojstre resne zimske alpinistike, razmere zgledajo kot ob prvem vzponu, tudi Crnijeva in klasika vse so še povsem odlično zalite.

Je to slovo od te zime? Komu se sploh še da sestopat, kaj šele dostopat.
Slika
Uporabniški avatar
project manager
Kontakt:

lepe poteze fanta..čestitke once again...
...takla mamo, pa kola se dajemo...
Kralj Matjaz

Za VN sem doma izsilil izlet v Paklo, sicer je na koncu Alenka več plezala kot jaz, ampak navit sem pa še zdej jaz bolj.

Skratka "Načelnikov", kot smo množično imenovali Jerneja, plan po druženju smo uresničili že v petek po poznem prihodu, v soboto dopoldne je Alenka plezala z Ano, Nace in Ortič pa sta delala družbo nam z Nejcem in Izo. Bilo je super, sam škoda da Nejc ustane ob 5.30 in ne ob 11h kot Nace.

Zgleda ma slabe gene, jaz sem itak že živa penzija, popoldansko poplezavanje po starih standardih v Kaurizmakis mistake, ki sva jo borbala s Klemnom Kejžarjem, je bila vse več kot poplezavanje-prost vzpon je bil borba na nož. Spat sem šel po eni pivi in s plezanjem v tokratni VN Pakli zaključil.
Naslednji dan je plezala mati otrok, jaz pa sem varval otroke in nabiral bonus za poletno odravo, wanna work less and climb more...

vaš Jeruzl

Nekaj spominskih utrinkov iz stene:

Slika

Slika

Slika

Slika
Odgovori