Predviden začetek: marec, čas trajanja: 12 mesecev

Uvodno predavanje bo 16. marca 2023 ob 19.30 v društvenih prostorih na Trdinovi 8 v Ljubljani.

Tekom alpinistične šole boste poleg teoretičnega znanja prek številnih izletov in postopnega osvajanja veščin pridobili tudi izkušnje, ki so nujne za varno samostojno plezanje v gorah.

Alpinistična šola je sestavljena iz treh sklopov:

1. plezanje kratkih opremljenih športno-plezalnih smeri

V prvem sklopu se boste srečali z osnovnimi plezalnimi veščinami – izdelavo vozlov, varovanjem in plezanjem. Znanje, pridobljeno v tem sklopu alpinistične šole, bo zadoščalo za varno obiskovanje plezališč.

2. plezanje  opremljenih in neopremljenih dolgih smeri v kopni skali

V drugem sklopu se bomo ukvarjali z znanji in tehnikami, potrebnimi za varno gibanje v gorah, s poudarkom na letni skalni tehniki. Predvideva se izvedba dveh plezalnih taborov (Paklenica in slovenske gore), kjer se pleza dolge skalne smeri.

3. gibanje in plezanje v gorah pozimi

V tretjem sklopu se bomo ukvarjali s posebnostmi gibanja v gorah, tokrat s poudarkom na snežni tehniki – varno gibanje v gorah v snežnih razmerah.

 

Šola poteka v večjem delu med vikendi v obliki praktičnih vaj, dopolnjuje pa se s teoretičnimi predavanji, ki se dogajajo ob četrtkih zvečer v društvenih prostorih na Trdinovi 8.

Predavanja obsegajo teoretično znanje, povezano z gibanjem v zimskih razmerah – orientacija, vremenoslovje, znanje o prehrani, nudenje prve pomoči, izrazoslovje.

Po opravljenem zaključnem preizkusu znanja boste pridobili naziv mlajši alpinistični pripravnik in s tem stopili na prvo stopnico alpinističnega izobraževanja.

Alpinistični šoli nato sledi Nadaljevalna alpinistična šola.