Mladinski odsek2020-01-28T11:59:04+01:00

Mladinski odsek

Mladinski odsek v okviru našega društva deluje že dolgo vrsto let. Danes ekipo sodelujočih sestavljajo izšolani vodniki in pripravniki ter organizatorji planinskih orientacijskih tekmovanj.

Kaj je naša glavna naloga?
Vsaj delček gorskega sveta smo spoznali in ker nas je tako navdušil, želimo to posredovati naprej. V prvi vrsti mladim: od tistih, ki še ne znajo pisati do tistih, ki so že na poti do univerzitetne diplome. Naj na kratko predstavimo našo dejavnost.

Srce mladinskega odseka predstavlja mladinska skupina, ki je namenjena srednješolcem in študentom. Tako po številu udeležencev kot po dejavnostih je med najaktivnejšimi v Sloveniji, seveda pa to ne pomeni, da smo zaprli svoja vrata in ne sprejmemo nikogar več. Ravno nasprotno. Veseli smo vsakega novega obraza! Dobivamo se ob petkih zvečer v društvenih prostorih. In kaj počnemo? Izmenjamo si doživetja iz preteklih dogodivščin, načrtujemo nove, v zimskih mesecih so na sporedu projekcije slike, tudi zapojemo kdaj… Sicer pa se uradno vsak mesec odpravimo na turo, pozimi imamo zimovanje, poleti pa letni tabor. Udeležujemo se tudi planinskih orientacijskih tekmovanj in še marsikakšna neumnost nam pade na pamet.

Mlajšim posvečamo pozornost v sodelovanju z osnovnimi šolami. Sodelujemo z več osnovnimi šolami v Ljubljani in okolici. To pomeni, da s pomočjo mentorja (učitelja), soorganiziramo in vodimo izlete planinskih skupin. Vsako leto pripravimo tudi letni tabor pod šotori. Tudi zimovanje je postalo del naše ponudbe za osnovnošolce, predvsem višje stopnje. Če bi želeli vašega otroka vključiti v takšno planinsko skupino, pa je na vaši šoli še ni, smo pripravljeni pomagati. Seveda pa mora dati pobudo vodstvo šole, s tem, da poišče mentorja.

Na pobudo posameznih vodnikov, ki imajo mlajše družine, smo uvedli krajše izlete, primerne za družine s predšolskimi otroki. Na izlet so vabljeni tisti, ki jih veseli narava, hoja v gore in bi svoje dosedanje izkušnje radi podali tudi svojim najmlajšim. Na izletih lahko pričakujemo otroke, ki že hodijo ali so še nošeni.

Vse mlade (po letih in srcu) lepo vabimo k odkrivanju lepote naših gora in seveda v dobro družbo!

Novice MO

Gorniški krožki v novem šolskem letu

26. septembra 2023|

GORNIŠKI KROŽEK, šolsko leto 2023 / 2024 Vodniki in mentorji Planinskega društva Ljubljana-Matica smo za člane gorniških krožkov tudi v tem šolskem letu pripravili plan mesečnih izletov. Vsi prijavljeni učenci [...]

Tabor za mlade planince je lepo uspel

29. avgusta 2023|

PLANINSKI TABOR MLAČCA 2023 Sedem noči nam je zapeljiva luna sijala, vsaka zvezda nad nami nežno migljala. Vsako jutro nas je sonce ljubeče prebudilo in sleherni dan se je nekaj [...]

Avgustovsko srečanje mladinske skupine

2. avgusta 2023|

Pozdravljeni, skoraj smo že zakorakali v avgust, s tem pa se bliža tudi mesečno srečanje mladinskega odseka na PD Ljubljana-matica. Dobili se bomo v petek, 4. 8. 2023, ob 19:30 uri, [...]

Dijaški planinski tabor 2023

29. maja 2023|

Objavljamo informacijo o taboru, ki ga organizira Mladinska komisija PZS za vse junake in junakinje, ki so prebrodili šolsko leto 2022/2023 v tako imenovanih "srednješolskih klopeh". KJE in KDAJ? Tabor [...]

Junijsko srečanje mladinske skupine

26. maja 2023|

Pozdravljeni, bliža se mesec junij in s tem srečanje mladinskega odseka. Dobili se bomo v petek, 2. 6. 2023, ob 19:30 uri, na Trdinovi 8. Lepo vabljeni vsi dijaki, študenti [...]

Poletni gorniški tabor

24. maja 2023|

Po lanski izvedbi gorniškega tabora v Kamniških Alpah bo letošnji tabor v Julijcih. Bo v dveh avgustovskih terminih. Prijave za udeležence krožkov na šolah, s katerimi sodelujemo, smo začeli zbirati [...]

Bi kuhali na planinskem taboru?

10. maja 2023|

Radi kuhate in imate izkušnje s kuhanjem za večje skupine ljudi? Vas otroci navdihujejo in radi sodelujete z mladimi? Veseli bomo, če se nam pridružite na poletnem taboru (6. 8. [...]

Šolski krožki

Vodniki našega planinskega društva sodelujemo z osnovnimi šolami v Ljubljani in okolici.

Izbrani vodnik sodeluje z mentorjem na šoli, pomaga pri sestankih krožka in načrtovanju letnega plana izletov. Najpomembnejši del krožka so prav izleti, ki jih vodi ustrezno kategorizirani vodnik.

Ob koncu šolskega leta pripravljamo gorniški tabor (šotorjenje), ki je nagrada in počitniška avantura za udeležence krožkov na šolah. Če je le dovolj prostora, so nanj vabljeni tudi drugi otroci, ki bi si to želeli.

Preberi več

Prihajajoči dogodki in aktivnosti MO

Letni program – mladinski odsek

8. januar - 17. december

Mladinski odsek – program aktivnosti 2023

Razpis s podrobnimi informacijami bo objavljen med dogodki, ko bo aktivnost dejansko razpisana s […]

Tabori

Vsako leto poleti pripravimo gorniški tabor pod šotori, v zimskem času pa izvedemo podaljšan vikend turne smuke ter vzporedno zimsko gorniško šolo.

Za gorniške tabore so vrata odprta vsem otrokom primerne starosti.

Preberi več

Mladinska skupina

Si želiš v gore, pa nimaš primerne družbe ali prevoza?

  • Si želiš turne in alpske smuke?
  • Želiš spoznati nove ljudi?
  • Imaš rad zdravo zabavo?

Pridruži se nam!

Srečanja so ob petkih zvečer na Trdinovi 8 v Ljubljani – prvo nadstropje (med Bavarskim dvorom in policijsko postajo).

Kontakt Jure Pečak 031 456 743 jure.pecak@gmail.com

Tam se domenimo za sledeči izlet.

Preberi več

Planinska orientacija

Orientacija pomeni ugotavljanje svojega položaja na terenu in ustrezno določitev nadaljevanja gibanja. Srečujemo jo v vsakdanjem življenju, na planinskih poteh in v obliki športne dejavnosti. Predstavlja skupek znanj, izkušenj in uporabe tehničnih naprav za gibanje v naravi.
Kot sestavni del planinske dejavnosti jo vključujemo v nabor temeljnih znanj. Namen učenja orientacije je, da posameznik pridobi znanje, s katerim lahko samostojno in suvereno obvladuje gibanje v gorskem svetu.

Ena najbolj priljubljenih metod učenja orientacije so planinska orientacijska tekmovanja (POT). Gre za obliko ekipnega tekmovanja (3-5 članov) v različnih starostnih skupinah. Pri udeležencih preverjajo tudi planinsko znanje in veščine (izdelava vozlov, poznavanje gorstev, rastlinstva in živalstva ter druge vsebine planinske šole).

V odseku organiziramo in se udeležujemo planinskih orientacijskih tekmovanj v Gorenjsko-dolenjski ligi.

Najboljše ekipe iz področnih lig se uvrstijo na Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje (SPOT), ki praviloma poteka tretji vikend maja.

Vabljeni k udeležbi na tekmovanja – najdete jih v koledarju dogodkov MK PZS.

Dobrodošel, če bi se nam rad pridružil pri organizaciji ali na tekmah!

Več o planinski orientaciji na straneh MK PZS.

Družinski izleti

V mladinskem odseku nekaj vodnikov izvaja krajše izlete, primerne za družine z manjšimi otroki. Na izlet so vabljeni tisti, ki jih veseli narava, hoja v gore in bi svoje dosedanje izkušnje radi podali tudi svojim najmlajšim. Na izletih lahko pričakujemo otroke različnih starosti.

Izbiramo njim primerne cilje, poudarek je na druženju in igri v naravi. Z ustrezno družbo je otroke lažje motivirati za hojo in gibanje v naravi nasploh.

Izlet je praviloma enkrat mesečno, razpis je objavljen približno teden dni prej na društvenih spletnih straneh.

Poskušamo izvesti tudi izlet s prenočevanjem v planinski koči in tabor pod šotori.

Kontakt: Edo Grabrijan, GSM 040 504 564

Za sodelovanje v forumu moraš ustvariti svoj profil. Če profil že imaš, pa se moraš le prijaviti –>

Title

Go to Top