Markacijski odsek2020-01-03T22:52:58+01:00

Markacijski odsek

Člani odseka vsako leto vzdržujemo obstoječe planinske poti v bližini postojank, ki jih oskrbuje naše planinsko društvo. Vzdrževalna dela zajemajo popis stanja poti, ponovno markiranje in čiščenje poti, postavitev novih smernih tabel, popravilo jeklenic in klinov.

Trudimo se, da so varovala na zavarovanih planinskih poteh dobro vzdrževana in varna, kar pa ni zagotovilo, da v gorah ne prihaja do nesreč. Najboljša preventiva je ustrezna opremljenost in znanje obiskovalcev gora. Pri svojem delu pa pogosto opažamo, da le manjši delež ljudi uporablja čelade in pravilno uporablja osebna varovala.

Markacist lahko postane vsak, ki ga tako delo veseli in je pripravljen vsako leto sodelovati na akcijah vzdrževanja planinskih poti. Spodnja meja starosti je 16 let. Po opravljenem tečaju v organizaciji Komisije za planinska pota (PZS)postane markacist-pripravnik. Po dveh letih aktivnega dela prejme značko in dobi naziv markacist, kar pomeni, da lahko samostojno opravlja dela na planinskih poteh. Delo je zelo raznoliko, od barvanja markacij do zahtevnega popravila jeklenic, tako da se za vsakega najde njegovim zmožnostim primerno opravilo.

Vsakega novega člana bomo zelo veseli!

Novice MAO

Pot čez Komarčo ZAPRTA

9. novembra 2023|

Planinska pot čez Komarčo je zaradi več podrtih dreves in poškodb, nastalih zaradi nedavnih neurij, poškodovana in zato ZAPRTA! Do Črnega jezera se lahko vzpnete čez Komno ali Planino Viševnik. [preberi več]

Plan dela

Vsi zainteresirani člani PD Ljubljana – Matica in člani Planinske zveze Slovenije ste vabljeni, da se udeležite ene izmed markacijskih akcij. Tudi tisti, ki ste čez poletje že zasedeni z drugimi aktivnostmi, ste vabljeni, da se pridružite markacijskemu odseku. Za udeležbo na akcijah ni potreben markacijski tečaj, je pa zaželen.

Maja ali junija običajno popravljamo in čistimo poti čez Komarčo, na Komni, proti Voglu in Sedmerim jezerom. Za udeležbo na tej akciji je najmanjša primerna starost 16 let, markacijske izkušnje so zaželene, a niso pogoj. Dostop do posameznih delovišč je precej dolg, zato je edini potreben pogoj za udeležbo razmeroma dobra splošna kondicija.

Julij je namenjen osveževanju markacij na omenjenih poteh.

Avgusta običajno v sodelovanju s Tehnično skupino Komisije za pota pri Planinski zvezi Slovenije popravljamo zahtevnejše poti, v smeri proti Kredarici in na Triglav. To so v vseh pogledih zahtevne akcije v visokogorju, zato so markacijske izkušnje pogoj za udeležbo, prav tako tudi starost nad 18 let.

Prihajajoči dogodki in aktivnosti MAO

Title

Go to Top