Že poznate? Se držite tega? Ali vsaj poskusili ujeti kak avtobus ali vlak?

Peš iz dolin do višin je dolgoročna usmeritev Planinske zveze Slovenije spodbujanja trajnostnega in okolju prijaznega obiska gora – hoja, kolesarjenje do izhodišč planinskih izletov, uporaba javnega potniškega prometa, sopotništvo (souporaba osebnih vozil – zapolnjevanje mest v osebnih vozilih).
Z izbiro izhodišča in zaključka planinskega izleta v dolini imamo priložnost doživeti in spoznati izbrani cilj od vznožja do vrha. Tak pristop je gorskemu okolju bolj prijazen in je tudi najbolj etičen.

V akciji Peš iz dolin do višin smo za začetek skupaj z Geografskim inštitutom Antona Melika ZRC SAZU izbrali 40 planinskih izletov, ki so dostopni z javnim potniškim prometom. Izbrani izleti so razporejeni po večjem delu Slovenije, njihov potek je umeščen v informacijski sistem maPZS.

Izleti so zasnovani tako, da do izhodišč in z lokacije zaključka dostopamo oz. odidemo z javnim prevozom, ki je na voljo vse dni v tednu. V začetni fazi so za poti na voljo zgolj osnovne informacije (dostopnost, čas hoje, višinska razlika) v nadaljevanju bodo obogatene z informacijami o razglediščih, naravnih in kulturnih zanimivostih ipd. Pri tem bo pomembno tudi sodelovanje uporabnikov, torej vseh nas, ki bomo poti uporabljali, delili svoje vtise in na ta način spodbujali tovrsten način zahajanja v gore.

Prijazno vabljeni k ogledu in rabi »prvih 40«. Postopoma se bo seznam sčasoma daljšal.

Več na straneh PZS tukaj ->> www.pzs.si/novice.php?pid=16371

Vir: www.pzs.si / Samo Jenčič