Planinsko društvo Ljubljana Matica, ki je lastnik in upravitelj Triglavskega doma na Kredarici, je celovito zamenjalo sončne celice na tej najvišje ležeči slovenski planinski postojanki, ki se nahaja na nadmorski višini 2515 metrov. S tem se povečuje izkoristek elektrarne ter pomembno znižuje odvisnost od ostalih virov energije, zaradi česar bo vpliv na okolje še nižji kot doslej.

Triglavski dom na Kredarici je zelo priljubljena visokogorska postojanka z velikim obiskom, zaradi česar potrebuje tudi zanesljivo oskrbo z energijo. V ta namen se primarno uporablja alternativne vire energije (sončne celice in vetrni generator), dodatno pa tudi agregat.

Aleš Jenko, vodja strokovne službe v PD Ljubljana Matica je ob tem povedal: »V PD Ljubljana Matica velik poudarek namenjamo vplivu delovanja postojank na okolje in tudi trajnostnemu razvoju na splošno. Z zamenjavo sončnih celic na Triglavskem domu na Kredarici bomo zaradi napredka tehnologije dosegli večji izkoristek celic in posledično zmanjšali uporabo ostalih virov energije za nemoteno delovanje postojanke in baznih postaj. S tem bomo sledili svoji strateški trajnostni usmeritvi. Pri tem moramo poudariti pomen partnerjev, ki zamenjavo sončnih celic omogočajo, predvsem NLB d.d. kot glavnega sponzorja menjave celic. Veseli nas, da smo skupaj prepoznali pomen tovrstnih aktivnosti in bomo s podobnimi aktivnostmi sodelovali tudi v prihodnje. Menjavo sončnih celic sta podprli tudi družbi Telekom d.d. in A1. d.d.«

»V NLB trajnostno poslovanje postavljamo v središče našega delovanja, zato smo izjemno ponosni, da lahko sodelujemo pri trajnostnih projektih, še posebej pa pri tako simbolnih objektih, kot je Triglavski dom na Kredarici. Veseli smo, da bo postojanka, ki ima za Slovence poseben simbolni pomen, tudi z našo pomočjo, odslej še bolj okolju prijazna,« je povedal Andrej Lasič, član uprave NLB, pristojen za korporativno in investicijsko bančništvo.