Turna smuka na Komni – mladinska skupina

foto: Mateja Vertelj in Nina Pugelj

2.2. do 6.2. 2024

Petek: Odhod iz Ljubljane do Slapa Savice. Prtljago smo odložili na žičnico in z lahkimi nahrbtniki štartali ob na Komno (čas hoje 1.55h). Večerja, po njej ureditev sob in priprava na turo.

Sobota: Na jutranjo turo mimo Koče pod Bogatinom po letni poti do Vratc, nato naprej do Lanževice. Ena skupina je odsmučala približno 200 višinskih metrov dol proti Krnskemu jezeru, ostali proti Lepi Komni, kamor je nato prišla prva skupina. Skupaj nato na Srednji vrh in odsmučali med borovci do Komne. Večerja in večerno druženje.

Nedelja: Zajtrk, nato proti Govnjaču, nato vzpon na Dolnike. Tam smo se učili tehniko hoje z derezami in cepini ter ustavljanje s cepinom. Nato smo nadaljevali na Kser in nekateri še na Vrh Škrli. Odsmučali smo po isti poti nazaj do Govnjača, nato do Komne.

Ponedeljek: Zajtrk, nato po letni poti nad Gracijo in na Mahavšček. Zgornji del pobočja je bil super za smučat, zato smo nekateri šli večkrat posmučat ta del. Nato spust nazaj do Koče pod Bogatinom, kjer smo imeli delavnico reševanja zasutega v plazu in prerez snežne odeje. Večerja in druženje.

Torek: Zajtrk, odhod proti Vratcem, zaradi megle iz primorske strani posmučali v Gracijo in šli po širši grapi proti „Študentskemu vrhu“, samo do polovice in po delno uležanem pršiču odpeljali nazaj v Gracijo in nato do koče. Pakiranje in prtljago na žičnico ter odhod v dolino.

Snega do višine 1700 m ni bilo prav veliko, zato je bil del med 1500-1700 višinci bolj dostopne in sestopne narave (se je pa dalo narediti vse na smučeh). Nad 1700 m so bili pogoji odlični za smučanje, bolj kot ne pomladanske razmere. Z vremenom smo imeli izredno srečo, saj smo imeli vse dni razen torka sončne in le po grebenih rahlo vetrovne razmere.

Mateja Vertelj, Mladinski odsek